Designer

Arne Jacobsen

Et multitalent og manden bag utallige møbelikoner og arkitektoniske perler. Arne Jacobsen lod sit design tale for sig selv, og det gør det stadig den dag i dag. Fra komplekse arkitektoniske projekter som Nationalbanken til møbler, lamper, bestiksæt og boligtilbehør har Arne Jacobsen formet dansk design og skrevet sig ind i den internationale designhistorie.

Historien bag

1902-1971

Arne Jacobsen blev født i 1902 i København, og allerede som barn skinnede hans store kreativitet og særlige simple stil igennem. Som lille gjorde Arne Jacobsen op med forældrenes pyntede indretning ved at male væggene i sit værelse helt hvide, og hans talent inden for tegning betød også, at han oprindeligt ville være maler. 

Arne Jacobsens bedrifter som designer kan opdeles i to perioder. Den første periode fra 1925 til 1952 og den sidste fra 1952 frem til hans død i 1971. Ikoner som AJ-lampen og AJ bestikket er fra 1957 og ÆggetTM samt SvanenTM er fra 1958.

Arne Jacobsen filosoferede ikke over sit design med lange foredrag, men var derimod mere pragmatisk i sin tilgang. Det faldt ham naturligt at spørge direkte, ”Synes De, det er pænt?”. Det betød noget for ham, at hans designs var smukke. Ganske enkelt skulle produkterne tale for sig selv. Han ville dog også gerne vide, om man kunne lide dem. Et eksempel på Arne Jacobsens designproces er Cylinda Line serien designet for Stelton. Fire dramatiske år lå forinden den første markedsføring i 1967, da et helt nyt produktionsapparat og en ny teknologi måtte udvikles forinden for lanceringen. Arne Jacobsen var nemlig kompromisløs i sine krav til de ting, han arbejdede med.

Produkter

Serie 7

Serie 7™

Arne Jacobsens skalstol, Serie 7TM også kendt som Syveren blev designet i 1955, men har gennem årene beholdt den ikoniske form og alligevel fulgt med tiden. Stolen er produceret af ni lag formpresset finér, der giver styrke, fleksibilitet og holdbarhed til trods for dens slanke udseende. Psst… Syveren er det mest populære møbel i Fritz Hansens stolekollektion.

Shop her
Svanen

Svanen™

I 1958 nytænkte Arne Jacobsen brugen af materialer, former og proportioner på en stol. Resultatet var en innovativ stol med dybt sæde og høje armlæn i et stykke lamineret finér. Som del af møblerne til værelse 606 på SAS Royal hotellet, er Svanen et bevis på, at Arne Jacobsen formåede at sammensmelte teknologi og tradition.

Shop her
Dråben

Dråben™

Dråben blev eksklusivt designet af Arne Jacobsen til SAS Royal hotellet, men i et stærkt begrænset antal. Stolens høje komfort og originale udtryk gav den en naturlig plads foran sminkebordene på hotellets værelser og i hotellets bar. Dråben blev relanceret i 2014, hvilket understreger stolens tidløse design.

Shop her

Ægget

Ægget blev oprindelig designet af Arne Jacobsen i 1960 til SAS Royal hotellets åbning, hvor lænestolen var iøjnefaldende og stod i kontrast til hotellets arkitektur. Æggets kurvede silhuet tilfører den komfortable lænestol et majestætisk udtryk, og der er ingen tvivl om, at dette møbelikon også er et skulpturelt kunstværk.

Shop her Shop her
Arne Jacobsen

Cylinda-line

En enkel tegning på en serviet under en familiemiddag var starten på Arne Jacobsens Cylinda-line i rustfritt stål for Stelton. Baseret på hans filosofi om at ”godt design skal være tilgængelig for alle”, blev Cylinda-line lanceret i 1967 efter tre års intens produktudvikling.

Shop her Shop her

2 x relanceringer

Gryden

Gryden™

Fritz Hansen genlancerede loungestolen Gryden™ i 2018, som Arne Jacobsen designede i 1959 samtidigt med Ægget og Svanen til SAS Royal hotellet i København. Ved at genintroducere Gryden lever Arne Jacobsens designarv videre i det moderne hjem. Den skulpturelle stol er den samme som den originale, men sædet og materialerne er forbedret således, at loungestolen lever op til nutidens standarder.

Shop her
Lille Giraf

Lille Giraf™

Fritz Hansen var endnu en gang i Arne Jacobsens arkiver, da den Lille Giraf blev genlanceret. Designeren havde oprindeligt designet stolen til SAS Royal Hotellet i København. Den høje ryg gav inspiration til stolens navn. Arne Jacobsen arbejdede med flere versioner af Giraffen, men versionen i dag er den Lille Giraf med lidt lavere ryg.

Shop her